Lenticulaire kunst is echt enorm gaaf om naar te kijken. Dat komt natuurlijk door de beweging die in het beeld zit, maar ook door de eindeloze creatieve mogelijkheden!
Dit soort kunst wordt op verschillende manieren gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld de verschillende effecten die gebruik maken van een lens, maar ook heb je de oude manier van dit soort prints. ‘Oud’, maar enorm gaaf en karakteristiek! In de blogpost lees je meer over deze verschillende soorten en zie je gave voorbeelden.
Lenticulaire 2 in 1
Hoe werkt dit?
Dit zijn de prints die wij maken. Bij deze manier van printen wordt gebruikgemaakt van een lenticulaire lens. Deze geeft de print het gave effect. De prints zijn dun en in te lijsten, net als gewone kunstprints.
De twee kunstwerken worden geïnterlinieerd en geprint, de lens gaat eroverheen en de kunstwerken komen tot leven! Ook zijn hier simpele animaties mee mogelijk.
Met dit effect kun je bijvoorbeeld kunst maken met kleurveranderingen, veranderingen in de houding van een persoon, noem het maar op. Doordat er gebruikgemaakt wordt van een lens werkt het effect extra mooi en onverwachts.
Luz Perez-Ojeda Art Studio
Bij deze art studio zitten er prachtige lenticulaire kunstwerken tussen. Deze prints maken enorm goed gebruik van het effect. Niet alleen zijn de afbeeldingen optimaal voor het effect, ze werken ook goed samen met het effect door ook de tussenfase van de verandering erbij te betrekken. Zo zijn niet alleen de afbeeldingen zelf mooi, maar ook de overgang!
Lenticulaire 3D
Hoe werkt dit?
Hier wordt ook gebruikgemaakt van een lenticulaire lens. Deze prints zijn echter iets ingewikkelder.
Deze prints bestaan uit een stuk meer frames. De afbeelding wordt opgedeeld in verschillende dieptelagen. Aan de hand van een, door software gegenereerde, depth map bewegen deze lagen een klein beetje over elkaar heen. Doordat je ene oog net een andere frame ziet dan je rechter oog, lijkt het net alsof de print 3D is. Dit ziet er enorm gaaf uit!
Walt’s Revenge 3D Lenticular
Dit is een super leuk voorbeeld van 3D kunst. Bij deze print wordt super goed gebruikgemaakt van het 3D effect door meerdere diepte lagen in het hoofd van Mickey Mouse te maken.
Tabula Scalata
Hoe werkt dit?
Dit is de oude vorm van lenticulair printen. Vanuit deze ‘techniek’ zijn uiteindelijk honderden jaren later lenticulaire lenzen gecreëerd.
De print bestaat uit veel driehoeken op een rij. Aan beide zichtbare zijden van de driehoek zit een deel van de afbeeldingen.
Het is een mooi fysiek en indrukwekkend kunstwerk. Het wordt veel gebruikt in marketing, bijvoorbeeld op beurzen.
Sally Canzoneri | Then-Now Series
In deze serie worden foto’s van vroeger en nu samengevoegd in een tabula scalata. Door kleur en zwart-wit foto’s samen te gebruiken ziet het contrast er erg leuk uit!