Lenticulair printen is een technologie waar met het gebruik van lenzen diepte of verandering wordt gecreëerd wanneer je de print bekijkt vanuit een andere hoek.
De technologie bestaat al langer. Dit soort prints herken je misschien wel van vroeger. Toen ging je met je nagel over de print heen en maakte het zo’n hoog geluidje.
In deze blogpost lees je meer over hoe de lenticulaire techniek is ontstaan en hoe het werkt!
Wanneer zijn lenticulaire prints uitgevonden?
Het idee van lenticulaire prints gaat helemaal terug naar de 16de eeuw. Ook al konden ze toen niet dezelfde prints maken als we dat nu kunnen, het idee van een veranderend plaatje begon in deze tijd. Dit heette toen “tabula scalata”.
Deze manier van prints maken wordt nog steeds gedaan! In de foto zie je hoe dit eruitziet.
Aan het einde van de 19de eeuw is de huidige manier van lenticulair printen uitgevonden. De eerste commerciële lenticulaire producten waren gepatenteerd in 1906. De technologie van deze prints werd beter en beter. Toen konden ze ook 3D effect creëren met deze lenzen. Later zijn hier ook nog andere effecten bij gekomen zoals, ‘morph’ en ‘zoom’.
Hoe werden lenticulaire prints gebruikt?
Met deze lenticulaire prints zijn veel verschillende producten gemaakt. Bijvoorbeeld, in de jaren 50 en 60 werden er voor politieke campagnes en popsterren zogenoemde ‘flasher badges’ gemaakt. Zo werden deze gemaakt voor Elvis Presley, Beatles en Rolling Stones.
De prints werden in de 20ste eeuw gebruikt voor simpele marketingmaterialen tot helpen met trainen voor WWII.
Hoe werkt de lenticulaire techniek?
Door software worden meerdere foto’s samengevoegd. De plaatjes worden door elkaar heen in hele dunne lijntjes geprint. Over deze lijntjes gaat de lenticulaire lens en deze doet al het werk.
Een lenticulaire lens bestaat ook uit veel kleine lijntjes naast elkaar. Elk lijntje is zijn eigen lens en is bol aan de bovenkant. Doordat deze bol is, wordt het licht wat erin komt verbogen richting de plaatjes.
Doordat je vanaf één kant naar de poster kijkt, valt het licht op de lijntjes van een van de plaatjes. Hierdoor worden alle lijntjes van de foto weer samengevoegd tot één geheel en zie jij een compleet plaatje verschijnen!
Bekijk je de poster vanaf de andere kant, dan wordt het licht verbogen richting het andere plaatje en komt die tevoorschijn.
Zo kun je twee verschillende plaatjes in één poster krijgen!