Lenticulair
Toepassing van ‘Lenticulair’
Het woord lenticulair wordt op zichzelf niet echt gebruikt. Het is een bijvoeglijk naamwoord, de lenticulaire print bijvoorbeeld. Maar wat hebben deze prints nou met het woord lens of lensvormig te maken?
Lenticulaire prints krijgen hun unieke effect door één ding, en dat is dan natuurlijk de lens. Over de geprinte foto’s gaat een dun stuk plastic wat een lenticulaire lens heet. Deze bestaat uit heel veel lijntjes (vaak rond de 50 per inch!).
Deze lijntjes zijn allemaal een hele dunne en kleine lens. Deze lijntjes noem je ook wel lenticules. Dat is een engels woord voor lensjes. Deze lijntjes staan allemaal bol en zo verbuigen zij het licht wat er doorheen schijnt.
Bij de flip prints (2 in 1) wordt door deze lenticules het licht zo verbogen dat je of het ene of het andere plaatje te zien krijgt. Dat werkt zo:
De twee foto’s worden lijntje voor lijntje omstebeurten geprint. Onder elke lenticule ligt een lijn van de ene foto en van de andere.
Als je vanuit de ene hoek kijkt dan buigt de lens het licht richting de lijn van de ene foto. Dit gebeurt tegelijk in elke lenticule van de print. Al deze lijntjes vormen dan één foto.
Kijk je vanuit de andere hoek gebeurt er precies hetzelfde met de andere foto.
Voorbeelden van creatief gebruik van lenticulaire lenzen
Deze prints worden veel gebruikt voor advertenties. Ze vallen natuurlijk goed op door de gave visuele effecten! Hier zie je meerdere leuke voorbeelden: