Lenticulaire print

Hoe Ontwerp Je De Perfecte Afbeeldingen Voor Lenticulaire Prints

Een lenticulaire print is een leuke vorm van muurdecoratie of decoratie ergens anders in huis. Het geeft een unieke look.

Als je hier plaatjes voor wilt maken dan zijn er een aantal best practices. Deze best practices gelden voor alle soorten plaatjes, maar vooral voor grafische ontwerpen (hier gaat deze blog specifiek over!). 

In deze blog hebben we het erover hoe je goede plaatjes ontwerpt voor lenticulaire prints. 

De basisregels

Met lenticulaire prints zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden voor het beste resultaat. Het is een hele goede en breed bruikbare techniek, maar toch zijn er een paar dingen die redelijk wat invloed hebben op het resultaat. Hier vertellen we uit wat de basisregels zijn. Verderop leggen we precies uit hoe het werkt!


- 1. Vermijd witte vlakken zoveel mogelijk.

- 2. Niet effen achtergronden werken het best. Hoe meer detail hoe beter.

- 3. Gebruik een laag contrast.

- 4. Als je tekst wilt, zorg er dan voor dat de tekst over elkaar heen loopt.  

1. Vermijd witte vlakken

Witte vlakken werken over het algemeen niet heel goed met dit soort printen. Dit komt doordat je op wit alle kleuren heel goed ziet. Een lenticulaire lens is doorzichtig en je kijkt altijd een beetje door de lens heen waardoor je beide foto’s ziet. Bij witte vlakken wordt dit zogenoemde ‘ghosting effect’ sterk vergroot. (In het filmpje hiernaast zie je hoe dat eruit ziet)


Dit betekent NIET dat je de kleur wit nooit kunt gebruiken. Dit kan zeker wel, maar houdt er rekening mee dat de witte stukken niet te groot worden of niet anders zijn op het andere plaatje. 

2. Niet effen vlakken

Bij deze printtechniek geld: hoe meer detail, hoe beter (dit is waarom foto’s altijd heel goed werken). Effen vlakken passen net wat minder in dat plaatje. Als alleen de kleur verandert per plaatje is er niks aan de hand. Maar zodra het complete plaatje anders wordt dan kan het zo zijn dat je, net als bij witte vlakken, het andere plaatje er een beetje doorheen gaat zien. 


Als je plaatjes aan het designen bent denk er dan aan om zoveel mogelijk detail te gebruiken. Detail kan in meerdere vormen worden aangebracht. Je kunt bijvoorbeeld kleurovergangen in je designs gebruiken. Dit zorgt vaak voor net dat beetje extra detail wat nodig is om het ghosting effect tegen te gaan. 

Ook kan je vlakken opdelen in kleinere stukjes. Je kunt bijvoorbeeld licht, schaduw en/of lijnen gebruiken. Door dit te doen breng je veel extra detail in je design en blijven de effen vlakken klein. 


Bij effen vlakken is het ghosting effect lang niet zo groot als bij witte vlakken. Effen vlakken zijn iets om rekening mee te houden, maar het is geen must om ze te vermijden. Slim kleurgebruik doet veel meer wonderen (hierover meer hieronder).

3. Kleurgebruik

Bij designs met veel effen vlakken is slim kleurgebruik essentieel. Er zijn twee belangrijke soorten van contrast om rekening mee te houden:

  • Het contrast tussen licht en donker.
  • Het contrast op het kleurenwiel.

Als je bij het ene plaatje een vlak hebt met een hele lichte kleur, bijvoorbeeld licht blauw, en bij het andere plaatje is datzelfde vlak zwart dan kan het lichtblauwe vlak iets donkerder worden doordat het een klein beetje gemengd wordt met het zwarte vlak. 

Het beste is dan ook om kleuren te gebruiken die even licht zijn of even donker. Hiermee verminder je het ghosting effect tot bijna nul.


Het contrast op het kleurenwiel is het minst belangrijk. Complementaire kleuren kunnen heel minimaal een beetje door elkaar heen lopen, maar deze zorgen tegelijkertijd voor het mooiste effect. 

Om het ghosting effect hier te verminderen zou je kunnen kiezen voor ‘split complementaire’ kleuren. In de video hiernaast zie je een kaart waar deze kleuren zijn gebruikt.

4. Teksten

Met tekst kan je hele leuke effecten creëren met lenticulair drukwerk. Bij dit punt brengen we eigenlijk het tweede en derde punt bij elkaar. Tekst bestaat vaak uit effen vlakken en om het zichtbaar te maken ligt het contrast hoog. Dit kan een probleem zijn, maar ook hier is een oplossing voor!

Bij het gebruik van tekst (die verandert) is het belangrijk om het op beide plaatjes op dezelfde plek te plaatsen. Hierdoor vervaag je het ghosting effect zo erg dat het eigenlijk niet meer zichtbaar is. Dit is vooral belangrijk bij witte tekst.

Conclusie

Dit zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden. Ook Al is het belangrijk om hier rekening mee te houden, zie het als richtlijnen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Toch onzeker? Je kunt ons hier altijd een berichtje doen!

Terug naar blog